Tutorial Masukkan Iklan Di Dalam Blog

tutorial masukkan iklan di blog aizuddin

Sebenarnya tutorial ni lebih kepada blog wordpress tapi mungkin boleh digunakan sebagai rujukan bagi pengguna blogspot jugak. Lain sikit je dasboard blogspot dengan wordpress ni. Mula-mula memang tak biasa dengan dashboard wordpress, tapi lama-lama nanti dah biasa. Bagi aku, dashboard wordpress sebenarnya lagi best dari dashboard blogspot.

Ada orang tanya kat aku macam mana nak letak iklan kat blog wordpress ni? Lepas tu mintak tolong buatkan entri. Jadi aku tolong buatkan entri ni walaupun busy sikit sejak akhir-akhir ni. Maklum lah minggu depan dah start study week, lepas tu periksa final.

 

Capture

Login dashboard wordpress –>pilih appearance –> editor

 

Cara masukkan iklan di bahagian header blog.

2

Pilih header

3

Pastikan letak code iklan di bawah code <head>

Nak kasi iklan nampak kemas dan center–> masukkan 2 code center yang dihighlight tu <center> dan </center>

 

Iklan di bahagian Home (head banner 468×60)

4

Letak code iklan di bahagian atas code yang dihightlight <div class=”post-header’”>

 

Iklan di bahagian page (maknanya iklan ni akan keluar di bahagian page sahaja)

5

Letak code iklan di atas code </div><! –end entry –>

 

Letak iklan di bahagian page entri (Single Post)

6

Letak code iklan di atas code </div><! – -end entry – ->

 

Letak Iklan di bahagian Sidebar

7

Pergi bahagian dashboard. Appearance –> Widgets

 

8

Pilih widget Text untuk di drag ke bahagian sidebar

 

9

Masukkan code iklan di dalam kotak dan save.

 

Selamat mencuba..Tak semua code yang aku bagi tu akan sama dengan code di bahagian theme/template blog korang. Itu sebagai contoh je sebagai gambaran. Kena try and error sendiri baru tau. All the best..

Tutorial ni boleh diapply di blog blogspot jugak kalau nak try. Lebih kurang sama je code dia cuma tidak diasingkan seperti di wordpress. Code theme blogspot hanya ada 1 page je. Dan wordpress dibahagikan kepada header,single post,page template dan lain-lain.

Nota : Nak mudahkan pencarian perkataan. Tekan ctrl+f dan masukkan code yang ingin dicari.

aizuddin : Korang ada cara lain ke yang lagi senang nak masuk code iklan ni?  Kalau ada boleh share jugak. Sebab aku buat ikut cara ni je. Tak sempat nak explore semua.

Comments

comments

Comments

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *