Niat Puasa Sunat Asyura’

Puasa Sunat Asyura
Jom kita berpuasa pada 3 hari Ashura bermula esok (khamis,jumaat,sabtu) 22, 23, 24 Oktober 2015 bersamaan 9, 10, 11 Muharram 1437H. Sebelum ni pun saya ada buat entri pasal amalan sunat bulan muharam, boleh baca balik.. :)

Selamat berpuasa..

Boleh Pilih 1
1) Puasa pada  9 dan 10 Muharram
atau
2) Puasa pada  10 dan 11 Muharram

Wallahualam..Kalau ada kesilapan tolong inform. TQ :)

+bacaan tambahan : amalan sunat bulan muharam , fadhilat puasa sunat asyura

Comments

comments

Comments

 1. fieyda says

  yuyukeju… sumber yang akak beri benar jatuh pada hari ahad, isnin, dan selasa tapi itu dari arab saudi kalau diikutkan kalendar Islam Malaysia ia jatuh pada isnin, selasa, dan rabu. Sama juga kalau aidilfitri, arab saudi akan beraya sehari sebelum kita. Harap maklum. Harap info yang saya beri benar. Kalau salah saya minta maaf.

 2. faridah bt mahmood says

  camno ye..hr sabtu tetamu jauh nk dtang bermalam d rumah krn anaknya nk konvo pd hr ahad…nk puasa tunggal hr jumaat ..nnti mkruh srupa ngan agama lain…nk puasa sabtu ahad nanti tetamu tak selesa pl nk mkn minum krn tuan rumah puasa…aii..susah jg ..hati org nk jaga.. sunat nk cari..

 3. HOratio CSI says

  nak tanya…lao saya tersalah niat puasa sunat asyura.,..padahal ari nih baru 9 muharram..(igtkan 10 muharram tu yg niat puasa sunat asyura)…urmmm…xper kan??.,.terniat,moga3 diberkati puasa saya ari nih,,,(23.11,2012 bersamaan 9 muharram)

 4. osman kuching says

  Saya nak tanya, mohon jika soalan kurang jelas : Saya difahamkan bahawa berpuasa pada hari Jumaat tidak digalakan dan jika berpuasa pada hari Jumaat kita perlu berpuasa sehari sebelum hari Jumaat atau sebelum hari tersebut. Manakal kita juga difahamkan bahawa puasa pada 10 Muharram juga tidak digalakan dan permahaman saya jika kita mahu menunaikan puasa sunat Asyuara kita digalakan berpuasa pada 9 atau 11 Muharam. Soalan saya bagaimana jika 10 Muharam itu jatuhnya pada hari Sabtu pula.

 5. iezza says

  osman kuching> rasulullah pernah bersabda,“Jangan kamu berpuasa pada hari Sabtu kecuali dalam apa yang difardukan atas kamu, dan jika sekiranya seseorang kamu hanya mempunyai kerak anggur atau tangkai pokok maka hendaklah ia mengunyahnya.”(HR Ahmad). Pendapat ulama

  walaubagaimanapun, dalam bab puasa wajib atau puasa sunat yang jatuh pada hari jumaat/sabtu,maka ia tidak menjadi kesalahan untuk kita berpuasa pada hari tersebut. Namun ada baiknya kita menambah puasa sehari sebelum atau selepas hari ‘Asyura.

  Tiada khilaf atau keraguan dalam puasa sunat 10 muharram,terdapat banyak hadis sahih yang boleh dijadikan rujukan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *