(Tutorial) Cara Sembunyikan Shoutbox Di Sidebar

TUTORIAL sembunyikan shoutbox di sidebar

Sekarang dah jadi trend pulak nak sembunyikan shoutbox kat blog masing-masing. Dulu aku ada ternampak kat satu blog. Tapi aku dah lupa kat mana. Time tu macam tak menarik je tengok. Tapi bila ramai yang dah pakai. Baru nampak cambest bila ada shoutbox yang tersembunyi ni.

Macam unik sangat bila ada shoutbox yang tersembunyi ni. Kalau nak lagi unik, korang sembunyikan lah sekali semua benda kat sidebar blog korang. Termasuklah nuffnang, advertlets dan innity korang. haha. Bergurau~

Tutorial ni boleh guna di blogspot dan wordpress. Jangan risau, senang je. Hanya copy paste je code kat bawah ni. Kalau pandai edit, edit lah apa yang patut. Rasanya tak edit pun dah cukup cun.

Dapatkan code di sini.

*Jangan lupa masukkan code shoutmix atau chatbox korang sekali. Kalau tak masukkan, macam mana nak ada kotak menjerit tu kat blog. hehe.

  • Cara nak letak di blogspot :

Login dashboard blogger.com korang > layout > page elements >add a gadget (ruang sidebar)> pilih html > copy paste code kat atas >save

  • Cara nak letak di wordpress :

Login dashboard > pilih widget kat sidebar > drag text kat sidebar > copy paste code kat atas > save

*Title biarkan je kosong. Tak payah isi apa-apa.

  • Editing
  1. Tukar warna tab

Kalau nak tukar warna tab perkataan shoutbox boleh amik url colour kat link di bawah ni. Aku dah tolong hostkan sekali.  Original colour adalah warna hijau.

Nak lagi pilihan warna tab shoutbox, dapatkan di sini. (link fixed)

Caranya :

Cari perkataan background :url > Tukar url original colour dengan url colour yang korang nak.

2. Tukar ketinggian

Cari perkataan top, dan tukar kepada ketinggian yang korang nak. Contoh 10px, 20px,30 px…

3. Tukar saiz

Tinggi : tukar nilai dekat height. Contoh 10px, 20px,30 px…

Lebar : tukar nilai dekat width. Contoh 10px, 20px,30 px…

P/s : Kalau nak tukar warna lain guna photoshop pun boleh. Senang aje. Akan datang lah buat tutorialnya. Dah cukup panjang dah ni. huhu. Selamat mencuba~

Credit : anarm, pisyek

Comments

comments

128 thoughts on “(Tutorial) Cara Sembunyikan Shoutbox Di Sidebar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>