(Tutorial) Cara Sembunyikan Shoutbox Di Sidebar

TUTORIAL sembunyikan shoutbox di sidebar

Sekarang dah jadi trend pulak nak sembunyikan shoutbox kat blog masing-masing. Dulu aku ada ternampak kat satu blog. Tapi aku dah lupa kat mana. Time tu macam tak menarik je tengok. Tapi bila ramai yang dah pakai. Baru nampak cambest bila ada shoutbox yang tersembunyi ni.

Macam unik sangat bila ada shoutbox yang tersembunyi ni. Kalau nak lagi unik, korang sembunyikan lah sekali semua benda kat sidebar blog korang. Termasuklah nuffnang, advertlets dan innity korang. haha. Bergurau~

Tutorial ni boleh guna di blogspot dan wordpress. Jangan risau, senang je. Hanya copy paste je code kat bawah ni. Kalau pandai edit, edit lah apa yang patut. Rasanya tak edit pun dah cukup cun.

Dapatkan code di sini.

*Jangan lupa masukkan code shoutmix atau chatbox korang sekali. Kalau tak masukkan, macam mana nak ada kotak menjerit tu kat blog. hehe.

  • Cara nak letak di blogspot :

Login dashboard blogger.com korang > layout > page elements >add a gadget (ruang sidebar)> pilih html > copy paste code kat atas >save

  • Cara nak letak di wordpress :

Login dashboard > pilih widget kat sidebar > drag text kat sidebar > copy paste code kat atas > save

*Title biarkan je kosong. Tak payah isi apa-apa.

  • Editing
  1. Tukar warna tab

Kalau nak tukar warna tab perkataan shoutbox boleh amik url colour kat link di bawah ni. Aku dah tolong hostkan sekali.  Original colour adalah warna hijau.

Nak lagi pilihan warna tab shoutbox, dapatkan di sini. (link fixed)

Caranya :

Cari perkataan background :url > Tukar url original colour dengan url colour yang korang nak.

2. Tukar ketinggian

Cari perkataan top, dan tukar kepada ketinggian yang korang nak. Contoh 10px, 20px,30 px…

3. Tukar saiz

Tinggi : tukar nilai dekat height. Contoh 10px, 20px,30 px…

Lebar : tukar nilai dekat width. Contoh 10px, 20px,30 px…

P/s : Kalau nak tukar warna lain guna photoshop pun boleh. Senang aje. Akan datang lah buat tutorialnya. Dah cukup panjang dah ni. huhu. Selamat mencuba~

Credit : anarm, pisyek

Comments

comments

Comments

  1. says

    Salam..
    Thanks 4 da tutorial.. tp.. kenapa mcm x jadi bila buat d blog wordpress.. huhuhu… bt kat blogspot jadi pulak.. bila buat d blog wordpress… jd hanging tiap kali nak save code tu… :oups:

  2. rusydiramli says

    camne ye cara nk letak 2 3 bijik shoutbox kat blogspot (yg auto-hide)? ye laa satu utk FB, satu utk twitter, satu lg utk Google Friend Connect…

    dh try buat, nk letak yg ke-2 tetiba yg 1st xjd hide..

    cmne ye?

  3. says

    blukeys Get outside in the monirng sun as early as feasible and stay outside or take a walk for at least 20min. Do not wear sunglasses. The monirng light resets your bio-clock. Do it right and you should start feeling sleepy in 12 hours. Of course Benadryl is always effective and a bottle of wine beginning at 9pm works like a charm. Sweet dreams best of luck.

Trackbacks

  1. […]  Monday, March 1, 2010 at 10:46pm Tutorial sembunyikan shoutbox di sidebar. Ada di sini. Cara nak guna gambar : kena copy image > host dekat mana2 hosting bergambar, contohnya flikr […]

  2. […] share2 le kan…jd…mls le nk tnjukkan caranye kat sini…make life easy…korg g le kat link ni…nk buat bnd lain pun leh dr blog die ni…mtk ampun erk klu amik link tnpa izin….blog sy […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *