Tutorial Cara Nak Buat Facebook Shoutbox Di Blog

tutorial cara nak buat facebook shoutbox di blog-aizuddindotcom

Sekarang dah jadi trend untuk orang tukar shoutbox yang asalnya terdiri dari shoutmix dan chatbox kepada facebook shoutbox. Mungkin ia nampak lebih menarik dan unik. Yelah spam shoutbox pun boleh terus muncul kat wall profile. Siapa yang tak rasa teruja. Banyak kali jugak aku buat eksperimen ni. Sampai lah berjaya. Bila dah berjaya memang akan puas hati dengan hasil yang kita dapat.

Langkah untuk buat facebook shoutbox di blog terbahagi kepada dua. Satu untuk create application. Dan kedua untuk dapatkan code plugin bagi facebook shoutbox.

Mula-mula create application facebook dulu untuk dapatkan id application. Setiap application mesti kena ada id yang unik bagi bezakan application yang telah dibuat. Ikut semua step dalam gambar di bawah.

tutorial cara nak buat facebook shoutbox-aizuddin

1. Set Up New Application di facebook developers.

no 2 merupakan id yang kita nak masukkan dalam code shoutbox di akhir tutorial.

tutorial cara nak buat shoutbox guna facebook-aizuddin

no 3 – bagi nama application. Kalau boleh jangan letak perkataan facebook. Cuba baca sebelah kanan no 3 tu.

tutorial cara nak create facebok shoutbox di blog-aizuddin

tutorial tukar shoutbox kepada facebook live stream-aizuddin

tutorial buat application facebook sendiri-aizuddin

Dah siap. Tinggal nak dapatkan code shoutbox facebook. Boleh dapatkan di sini. – Code facebook shoutbox.

Jangan lupa masukkan id application korang sendiri daripada hasil step kat atas. Lepas tu dah boleh edit code apa-apa yang patut macam size lebar(width) dan tinggi (length) shoutbox untuk nampak lebih kemas.

Akhir sekali, masukkan code facebook shoutbox yang sudah siap diedit dalam blog anda. Masukkan dalam bahagia widget dan tempat lain yang sesuai seperti bahagian footer. Kalau nak sorokkan shoutbox tu di sidebar. Boleh tengok tutorial yang lepas. Tukar code shoutmix dengan code facebook shoutbox.

-Tutorial sembunyikan shoutbox di sidebar.

Selamat mencuba. Hasil yang dah siap ada di bahagian sitemap blog ni. Boleh tinggalkan komen korang di situ lepas ni.

aizuddin : Dah siap tutorial facebook shoutbox. Dah boleh study dengan aman. Doakan aku supaya dapat menjawab soalan peperiksaan final dengan baik. Amin. Kalau blog ni berupdate pun mungkin entri-entri penting atau update secara live sahaja..

credit : amirulez

Comments

comments

182 thoughts on “Tutorial Cara Nak Buat Facebook Shoutbox Di Blog

  1. The Revelation Effect Review

    It is the best time to make some plans for the future and it is time to be happy.
    I have read this post and if I could I want to suggest you
    few interesting things or suggestions. Maybe you can write
    next articles referring to this article. I want to read more things about it!

    Reply
  2. Elliot

    I see you share interesting content here, you
    can earn some extra money, your blog has big potential, for the monetizing method, just type in google – K2 advices how to monetize
    a website

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>