Tips Pemasaran Instagram Untuk Bisnes #4

ebook instagram marketing

Bagi yang terlepas tips-tips Instagram untuk Bisnes part 1 hingga 3,
Boleh klik laju2 link di bawah :

Tips Instagram untuk Bisnes #1
Tips Instagram untuk Bisnes #2
Tips Instagram untuk Bisnes #3

Saya anggap semua sudah mempunyai akaun Instagram masing-masing.

“It’s none of my business jika anda tidak bertindak sekarang”

Macam pernah dengar?

Tips #1 : Asingkan Akaun Bisnes dan Akaun Peribadi (personal)

Ada orang tanya,
Boleh tak kalau saya buat bisnes kat akaun Instagram peribadi?

Jawapan saya :
Lagi bagus buka akaun khas untuk bisnes dan asingkan dengan akaun peribadi.

Sebab :
1. Lebih spesifik
+ Tak berserabut dengan posting2 yang tak berkaitan
seperti gambar anda selfie sebelum tidur, gambar makanan dan lain-lain.
2. Lebih mudah untuk orang buat carian apabila mereka menggunakan function ‘search’ di Instagram
3. Lebih mudah untuk orang ingat “brand” atau igshop.
Ingat kicap, ingat jalen.
Ingat beras, ingat cap rambutan.
Ingat hensem, ingat saya. Gitu.

Tetapi kalau nak lagi bagus,
Ada 2 akaun yang ‘aktif’.
1. akaun peribadi – untuk tujuan promosi akaun bisnes
2. akaun bisnes – untuk tujuan buat soft sale atau hard sell
+ Detail Ringkas & lengkap mengenai produk

Sebab :
Kadang-kadang orang lebih suka deal dengan manusia
bukan dengan nama brand atau company.

Paling tidak pun diorang nampak kewujudan owner igshop
dan akan dapat ‘trust’ secara tak langsung untuk membeli dengan kita.
*depend pada bisnes masing-masing.

Pilihan nama akaun bisnes?
Pilih nama yang orang senang ingat
atau mempunyai keyword berkaitan dengan
barang/produk atau servis yang kita offer.

2 hingga 4 patah perkataan ‘sweet’ dah.

Contoh :
Nak jual lesung batu.
Nama Instagram : Lesungbatu, lesungbatujohor, lesungbatupower dll

 

Tips #2 : Cara nak update post di Instagram

Ada yang tanya, macam mana nak update?

Jawapan saya :
Update sama je macam facebook,
cuma Instagram me’wajib’kan kita untuk post status bergambar.

Cara update post di Instagram
Instagram ada  jenis posting

1. Gambar
2. Video

Contoh :
Untuk update gambar,
Sila ikut step di bawah.

Untuk update video lebih kurang sahaja.

ebook instagram marketing online aizuddin kaki media 1

1. Pilih button tengah (gambar kamera)


ebook instagram marketing online aizuddin kaki media 2

2. Pilih gambar yang anda mahu update.
+ Kalau boleh yang paling hensem atau cun di mata masyarakat.
+ Supaya nampak lebih menarik. Itu je.
+ Orang kan suka tengok benda-benda yang menarik.

3. Ada 3 pilihan update.
Gallery – boleh pilih gambar dari gallery phone.
Photo – ambil gambar secara live dengan guna aplikasi instagram.
Video – untuk update video.

4. Pilih album gambar anda.
Klik untuk lebih faham.

5. Proceed. (Teruskan)


ebook instagram marketing follower banyak aizuddin kaki media 3
6. Setting
Edit gambar anda dari segi kecerahan, nak rotate dan lain-lain.
+ Klik satu-satu setting.
+ Try and error nanti boleh faham. :)

7. Efek gambar.
Elakkan efek yang merepek-repek bagi megelakkan kualiti gambar jadi makin teruk.
Nak kreatif kena ikut tempat jugak. Tak semua gambar perlukan efek ni. Kan?

8. Back. (Kembali)
Kalau salah edit, boleh back dan mulakan balik.

9. Proceed.

ebook instagram marketing online follower targeted aizuddin kaki media 4
10. Caption
Ayat bagi gambar anda.
+ Tak kisah la panjang ke pendek. Asalkan detail lengkap dan isi sampai ke audience.
+ Ikut kreativiti masing-masing nak letak ayat bunga-bunga, direct dan sebagainya.

11. Tag people.
Tag orang pada gambar.
+ Pastikan orang ditag ‘merestui’ tindakan anda meng’tag’ mereka.
+ Elakkan tag orang sesuka hati. Kita pun tak suka kan?

12. Add to Photo Map.
Boleh letak location di mana gambar anda di ambil. Kira macam ‘check in’, orang muda-muda kata.
+ Saya ada share tips khas untuk bisnes di dalam ebook pemasaran instagram saya
macam mana nak guna function ni pada bisnes anda. :)

13. Share.
Boleh share dan link pada laman sosial anda yang lain.
+ Jika anda klik facebook dan setting.
+ Gambar yang anda update di Instagram akan update sekali di akaun facebook anda.

Menarik bukan?

14. Followers
+ Biarkan default. Jangan ubah apa-apa.
+ Supaya anda update keluar di wall followers anda.

15. Direct
Private message (PM) atau Direct message (DM)
bagi Instagram.
+ Kalau facebook ada chat dan message. Instagram ada direct.

Untuk tips part #5,
Saya akan update mengenai.

1. Bila nak setting akaun kita jadi private
atau biarkan unprivate?

2. Macam mana nak gunakan Direct?

3. Macam mana nak gunakan hashtag. Penting ke?

Tunggu sambungan. InsyaAllah.

Nota kaki media :

Segala Content Posting di atas
& siri Tips Pemasaran Instagram untuk Bisnes
di blog ini adalah “preview” sahaja
kepada ebook saya.

Untuk :
+ lebih detail dan lengkap
+ lebih Tips Bisnes
+ bacaan yang lebih laju & malas nak tunggu lama-lama.
.

Boleh dapatkan full version ebook saya.
KLIK Laju2 >> Ebook Pemasaran Instagram

*Oh ya, tinggal 2 slot sahaja lagi untuk harga Promosi.
Selepas ini saya terpaksa naikkan harga.

Selamat bertindak. Siapa cepat dia dapat.

FAST ACTION FAST RESULT. Slow action no result.

//Terima kasih kepada semua yang

sudi baca & like 2 posting saya yang lepas.

Jasa anda amat dikenang.
Jumpa lagi pada tips seterusnya. InsyaAllah

Itu pun kalau posting ni dapat banyak “like” haha
Selamat mencuba. :)

Comments

comments

Comments

  1. says

    The junta is cornered and getting desperate. Soon it will say and do things to in stay in power that are so incredible that it will leave us stunned and spseshleec. I fear that we are on a collision course with a political and economic disaster the likes of which we have never seen in modern history. I keep having a vision of them holed up in the White House, refusing to leave, threatening the country and the world with unspeakable acts. Desperate people will do desperate things, my greatest fear of all. Is this really happening?

  2. says

    Du treibst mir die Schamesröte ins Gesichtchen ;-)))Und ja, der 16. Januar… doppelt gemoppelt sozusagen ab 2012. Und ich hoffe sehr, dass du dich auch wieder ein bisschen aufraffen kannst. Zu schreiben. Kisses von deinem Gruuupie <3

  3. says

    très envie de renouer avec le cinéma pour voir celui-ci pour la spiritualité (et non la religion) pour le partage et pour la photo après l’intervention de Caroline Champetier sur Médiapart (l’adéquation entre son travail et celui de Beauvois)

  4. says

    walaalayaal aad baa u mahadsantihiin sida wanaagsan aad ugu soo gudbineesaan mr saciid iyo jimcaale allah ha inooga soo qaado wax aan ku faraxano maadama umada somaliyeed si ay u helaan ilmaha iyo hooyooyinka kala maqan iyo aabaYaasha kala maqan iyo xaassak akala maqna inshalah guul ee ku dhamnaeesaaU codee: 0  0

  5. says

    Congrats Erica, couldn’t have happened to a cooler person (and I’m not just saying that cos she’s a TUK reader either ).Contest brought about a lot of buzz, hope it increased a truckload of your metrics too Jasons last blog post..

  6. says

    Du grand art!Elle jongle entre plusieurs émotions, plusieurs états dans une seule chanson: la tristesse, la colère, l’indifférence, la résignation. Je crois que c’est ce qu’on appelle une artiste à juste titre!

  7. says

    tiganu – ma mai apuca si pe mine Si cred ca viziunea asupra dreptei romanesti dinspre stanga e cel putin la fel de simplificatoare ca viziunea asupra stangii romanesti, vazuta dinspre dreapta.

  8. says

    Dear mr Lee Camp, i have been enjoying your moc’s for some time now, thank you. with regards to moc#173, did i hear you say that ows is the 1st global protest of your lifetime? i think it is unprecedented, if i’m right, well that’s kind of a big deal, the 1st global protest of anyones lifetime. take it easy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *