Tips Pemasaran Instagram Untuk Bisnes #3

tips perniagaan instagram aizuddin kaki media

Dah ada akaun?

Jika sudah ada akaun Instagram,
baru sambung bacaan anda
untuk Tips Pemasaran Instagram Untuk Bisnes Part 3 di bawah.

Jika belum ada?

Jangan degil2, mohon buka akaun terlebih dahulu.

DO IT with Passion or don’t do it at all.

Pernah dengar ayat ni?

Klik >> Panduan Buka/Daftar Akaun Instagram

Tak kena Gst pun kan?? 😛

Ok dah ada akaun Instagram?
Boleh sambung bacaan di bawah :

Tips pemasaran Instagram bisnes perniagaan daftar akaun aizuddin

Kita “bedah siasat” sikit segala functions
yang penting di Instagram.

Macam mana cara nak setting akaun Instagram kita
jadi lebih power di mata masyarakat?

POINT (Berdasarkan kajian dan eskperimen saya)

Point 1 : Description Profile

1st Impression sangat-sangat penting di sini.

> Better buat dalam bentuk point daripada tulis panjang2
> Gunakan simbol untuk nampak lebih menarik
> Lagi pendek detail untuk setiap point lagi bagus ,
>>pendek atau panjang takpe, asalkan lengkap info yang kita nak sampaikan.
> Jangan lupa letak link di bahagian website.
>> at least akaun facebook, semua orang ada akaun facebook kan?

2. No contact untuk call/sms/whatsapp/wechat/email.
+ Di instagram biasanya, customer lebih prefer contact di fon berbanding menggunakan Private Message (PM).
> Nak “main” atau online instagram pun di fon kan?
> Nak tulis text/mesej pun boleh, tapi yang tu kena bayar. *depend kesesuaian dan skill masing-masing
>> Orang akan berkira dan susah sikit kita nak close deal. (sebagai optional still ok)

3. Optional
+ Letakkan hashtag bisnes anda di detail profile kalau ada
>> Saya ada cerita lebih detail part hashtag di dalam Ebook Instagram.
+ Detail kawasan COD, Poslaju (Percuma atau dikenakan bayaran tambahan)
+ Laman web/Link facebook dll
+ No SSM jika ada

Boleh lihat di Instagram orang lain, untuk dapatkan idea :)

Point 2 : Edit Your Profile

Untuk isi detail description profile, kita perlu klik di sini dulu
*Isi dan jangan lupa save :)

Point 3 : Setting

Untuk Log Out
+ Dan beberapa setting yang lain, boleh eplore sendiri.
+ Tak berapa nak penting. Saya highlight yang penting2 sahaja ?

Point 4 : Grid

Jenis view gambar.
+ Nak lihat gambar size kecik untuk mudah cek, cari posting dan scroll
+ Kalau nak mudah “stalk” akaun orang lain , boleh gunakan view ni. Gurau je.

Point 5 : List

Jenis view gambar.
+ Nak lihat gambar dan detail sekaligus.

Point 6 : Location

Boleh tengok location gambar yang diambil sekiranya owner setting pada bahagian gambar masa upload.

Point 7 : Gambar yang ditag

Macam facebook jugak, kita boleh tag orang lain pada gambar orang.
+ Gambar yang ditag akan masuk ke bahagian ini.

Kalau buat bisnes, jangan main tag-tag orang sesuka hati. Kita pun tak suka kan?

+ Benda tu “tak berkesan” pun. Silap2 prospek dari jadi nak beli, terus tak jadi. “Be creative.”

Point 8 : Home

Ibarat wall kalau kita biasa main facebook ?

Point 9 : Search (cari)

Untuk kita search account orang atau hashtag.

Point 10 : Update

Untuk kita update posting baru.

Point 11 : Love?

Love = Like (di facebook), notification
+ Kita boleh tengok siapa yang like gambar kita, siapa yang follow kita
+ Kita boleh tengok kawan2 kita (apa yg kita following) like, komen, dah follow siapa.
“ Siapa yang buat pelik2, boleh kantoi kat sini.” 😛

Point 12 : Profile

Nak cek atau update instagram profile kita.

Point 13 : Album gambar

Koleksi semua gambar di akaun.

Point 14 : Nama akaun

Kalau nak suruh orang search akaun kita, gunakan nama di sini.

Point 15 : Profile picture

Boleh letak gambar produk/logo company dan sebagainya.

Faham kan? ?
.

Nota kaki media :

Segala Content Posting di atas
& siri Tips Pemasaran Instagram untuk Bisnes
di blog ini adalah “preview” sahaja
kepada ebook saya.

Untuk :
+ lebih detail dan lengkap
+ lebih Tips Bisnes
+ bacaan yang lebih laju & malas nak tunggu lama-lama.

Boleh dapatkan full version ebook saya.
KLIK Laju2 >> Ebook Pemasaran Instagram

*Oh ya, tinggal 3 slot sahaja lagi untuk harga Promosi.
Selepas ini saya terpaksa naikkan harga.

Selamat bertindak. Siapa cepat dia dapat.

FAST ACTION FAST RESULT. Slow action no result.

Izinkan tuan hamba berpantun 2 kerat.

Pecah kaca pecah gelas,
Sudah baca harap “like”

hmm, macam tak sampai 😀

//Terima kasih kepada semua yang
sudi baca & like 2 posting saya yang lepas.

Jasa anda amat dikenang.
Jumpa lagi pada tips seterusnya. InsyaAllah

Itu pun kalau posting ni dapat banyak “like” haha
Selamat mencuba. :)
.
Update :
+ Bersambung ke part 4. => Part 4 Tips Pemasaran Instagram

Comments

comments

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *