Nokia 5800 XpressMusic Menjadi Milikku

nokia 5800 xm

Fuh, akhirnya wishlist aku yang kedua tercapai. Wishlist aku yang pertama nak ada domain sendiri pun dah dapat. Alhamdulillah. Dah lama dah aku mengidam handphone ni, memandangkan n-gage qd aku asyik buat hal. Terus pergi survey kat phone city u-mall. Setakat aku survey, boleh lah tahan harga dia. Memang takkan jauh beza pun dengan kedai lain, sebab harga kan dah fix. Cuma beza dari accessories dan software dalam handphone tu nanti.

Aku baru beli, lepas ni nak belajar pulak macam mana nak update, install apa-apa yang patut dan nak hack kalau perlu. hehe. Kena explore habis phone ni. Kalau tak memang tak tahu function-function best phone ni. Memang cuti raya cina ni aku study benda ni. aduyai. Subjek elektrik dan programming aku pun belum habis backup balik nak study benda ni pulak.

Mula-mula aku tanya lah nak original. Sekali dia bawak keluar colour kelabu ni. Yang aku tau colour merah dan biru je untuk ori. Kalau tak silap lah. Tokey kedai tu kata, edtion baru dia dah buat colour kelabu ni jadi original. Tak pun sempena promosi tahun baru cina. Entah ye ke tak tu. Aku pun naik pelik jugak.

sticker avaxx

Pastu dia explain macam mana nak tau ap set dan ori set. Last sekali dia tunjuk sticker Avaxx kat phone dan accessories. Semuanya ada sticker avaxx tu. Warranty kad pun ada dia bagi. Maknanya original lah kan. Dia pun cakap, kalau tak percaya ori ke tak, boleh tanya owner kedai lain. Kalau tak ori dia boleh kasi lagi 3 set baru. Harap-harap betul lah phone ni ori. Malas nak fikir-fikir lagi. huhu.

Lepas dah ada phone ni, nak try belajar dan buat live blog pulak lah. Macam best je aku tengok. hehe. Dah2..aku busy nak setelkan banyak benda. Basuh baju, scan kertas kerja , kemas katil lagi yang bersepah. Semua kena setel hari ni. Esok kena balik jugak walaupun rumah dekat je. hehe. Kalau internet ok kat sini tak pe. Ni macam kura-kura. Mungkin maintenance belum setel kot.

P/s : Kepada otai-otai nokia 5800xm ni, tolonglah bagi tips dan nasihat apa-apa yang patut. Aku hanya newbie. Thanks!

Comments

comments

78 thoughts on “Nokia 5800 XpressMusic Menjadi Milikku

  1. Natashae1

    sis dah pakai np ni dekat nak masuk setahun…… selama 14 tahun pakai hp…dis is d best hp… sebab apa….selepas dekat nak masuk setahun pun masih lagi x terfikir nak beli hp lain…dengan kecekapan garmin dia…dengan ovi store yang support byk benda…. byk application boleh masuk…perghhhhhhh mmg best berbaloi…baloi….
    .-= Natashae1´s last blog ..Pemenang contest =-.

    Reply
    1. aizuddin Post author

      memang berbaloi2..dia punya video pun terbaik..ovi store usya yang free pun dah cukup banyak…garmin pun boleh install sendiri je..theme best2..boleh wat theme apple mac lagi..hehe

      Reply
    1. aizuddin Post author

      time aku beli +rm20 cukup 1k..
      x6 baru kuar..komfem mahal n lagi mantop..huhu..
      disebabkan dia xpress music..so dy lagi sedap..
      kalau kamera better sony..video..nokia ni lagi best..
      bass camne ek nk tau?haha..tak tau lak aku bab2 ni..asal sedap je..

      Reply
        1. aizuddin Post author

          lebih kurang lah tu..sound dy baca kat website dy kate yg terbaik..klo sony tak byk function kot leh masuk..kalo nokia byk skit..ikut lah..kalo hp yg ada ok lagi..tunggu x6 turun tahun dpn baru beli..hehe

        2. Meow

          huhu…on da way nak beli jer…sskrg xtahu nak ambik yg mane

          X6 16GB ke 32GB…

          hehe…duit yg keluar nak kena seimbang dgn duit yg masuk…

          nak beli tapi mak pulak bising…hampeh jer…relex la dulu…

          mesti aku review la…hehe 8)
          .-= Meow´s last blog ..Senarai Penerima ABP 2009 =-.

  2. Meow

    ye ke??
    sungguh la….family first…kalu kita membelakangi ibu bapa, bala la akan dapat…

    lagi pun selama ni kita berjaya pun sebab berkat doa ibu bapa kita gak…

    jadi nak buat sesuatu tu, pikir family kita…

    contoh macam kes buang anak tu semua, masa buat dulu x fikir ibu bapa la tu…apa yang dia pikir kesedapan jer…hampeh betul…. 8)
    .-= Meow´s last blog ..Senarai Penerima ABP 2009 =-.

    Reply
    1. aizuddin Post author

      hehe..tetiba masuk buang anak pulak..ye betul..memang parents first..kalau dah tak de parents baru tau bertapa beruntungnya time ada parents ni..so sayangilah mereka..
      buang anak tu..memang dah tak de kerja la tu..dah tau tak nak jaga anak..sibuk menggatal nak buat anak pulak..hampeh :bloody:
      .-= aizuddin´s last blog ..Din Beramboi Meninggal Dunia, Al-Fatihah =-.

      Reply
  3. aida

    hai..xcited bla bca post dr awak..huhu..cz sy pn nk beli gak nokia 5800 ni..tngu gaji msuk nx week..mula2 tkar fkran nk angkat x6..tp lmbt lg la kalu nk angkat yg 2..so slama yg awk gna hp 2, ok x?best x dia pnya fnction??thnx 4 sharing :)

    Reply
    1. aizuddin Post author

      ok je..kena pandai guna lah..install application yang best tu semua..handphone mahal2 pun kalau tak pandai guna tak guna jugak..hehe
      boleh lah..lebih kurang x6 je rasanya..cuma design, spec, harga x6 lagi mantap.. :)
      welcome..thanks sebab komen jugak..

      Reply
      1. aida

        betul3..cz 2 sy xsabar nak gna n install mcm2..masa awak beli 2 berapa ek harga hp ni?nanti leh la sy mintak nasihat atau apa2 pendapat dr awk yerk tentang hp ni :D

        Reply
        1. aizuddin Post author

          kalau nak kamera lagi lawa mestilah x6 sebab 5mp..5800 ni cuma 3.2 je..time beli dulu rm980..awal bulan februari tu lah..sekarang dah murah dah..boleh je..no hal

  4. aida

    2 la..da la teng0k2 hp ni..msa 1st tengok harga dlm rm800..skrg dh trun dh..huhu..xsabar sgt2 nak grab diz phone..memang excited sgt2 dah :)

    Reply
  5. Pingback: Teknomasi

  6. Pingback: Nokia 5800 XpressMusic Menjadi Milikku | aizuddin.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>