New Chapter in Blogging!

blogger to wordpress

Salam..selamat datang ke blog ni. Bukannya selamat datang ke taman skodeng eh.  hehe. Ni artikel pertama yang aku tulis berplatformkan wordpress. Sebelum ni aku asyik layan kat blogspot je. Sesekali nak jugak rasa kelainan berdomainkan nama sendiri. Nampak macam cun je bila aku tengok orang lain berdomainkan sendiri ni. Nasib baik domain nama aku ni available lagi time ni, so aku pun rembat lah cepat sebelum diambil orang lain.

Memandangkan ni entri pertama aku di blog ni, so korang tak perlu selak-selak lagi page lain untuk mengusya entri melainkan page “about” blog ni. Kalau tak puas jugak, korang boleh baca entri ni banyak kali sampailah korang tertidur. hehe. Boleh lah mengenali serba sedikit tentang manusia di belakang tabir blog ni. Kalau korang rasa blog ni best dan cool, sama lah jugak dengan ownernya jugak. haha.Dari Blogspot ke WordPress

Sebenarnya aku ingin berterima kasih kepada pakcik google sebab memberikan free hosting (blogspot) yang terbaik. Dengan blogspot aku dah belajar macam-macam sampai widget pun bersepah-sepah aku letak kat blog aku yang lama tu. Kalau free wordpress memang dah tak boleh letak apa-apa dah. Memang limited. Macam mana nak letak iklan kat blog camtu? hehe. Edit code di template pun sudah jadi kemestian kalau nak blog jadi cantik. Jadi bila dah berplatformkan wordpress ni aku dah boleh tau la sikit-sikit macam mana nak alter template tambah widget dan lain-lain.

Tapi aku belum habis explore lagi sistem kat wordpress ni lagi, nak install plugin pun aku tak tau mana yang penting dan mesti diinstall dalam blog wordpress ni. Ada berjuta-juta kot plugin yang ada ni. Pening jugak kepala ni bila nak baca satu-satu secara detail. Seo pack? API?Tag dan macam-macam lagi..tak tahu sangat benda alah apa tu. Ada siapa-siapa dapat tolong recommendkan kat aku? Bagi link website atau untuk aku belajar install plugin yang basic pun jadik la. hehe.

Officially Release

Aku saja nak releasekan secara official blog ni pada 10. jan 2010. Sebabnya senang nak ingat tarikh tu. Boleh lah buat anniversary nanti. Bukannya sempena ada final juara lagu. hehe. Awal tahun ni aku dah beli domain dan hosting yang direcommendkan di entri khai. Katanya ada promotion, aku pun ambil lah kesempatan ni nak mencuba sesuatu kelainan dalam dunia blogging ni. Sampai bila nak duduk kat blogspot je nanti. Macam tak best la pulak.

Kalau korang  nak jugak rasa berplatformkan wordpress yang berdomain dan hosting sendiri ni, better korang belajar dulu menulis blog menggunakan blogspot. Baby pun takkan tiba-tiba boleh berlari kan? kena start dari awal dulu baru lah boleh pergi ke tahap sekarang ni. Ini berdasarkan pengalaman aku lah. Kalau korang banyak duit dan nak try terus apa salahnya. hehe

Step yang paling sakit sekali mestilah nak cari template blog ni. Sama je kalau kita guna blogspot. First impression memang penting. Kalau template pun berat, serabut, serabai , kusam, tak bermaya. Macam mana orang nak lepak lama-lama kat blog korang nanti kan? Credit aku berikan kat designer template ni, Igor Penjivrag. Selepas aku mengooglekan diri aku cari template, akhirnya template ni jugak yang berkenan. Simple dan nampak kemas. Aku pun alter sikit-sikit jadi kasi sebati dengan jiwa aku. hehe.

Sampai sini je la entri first yang aku nak tulis ni. Harap-harap korang dapat memberikan komen yang bernas, padat dan bermutu untuk aku perbaiki lagi apa yang patut. Al maklumlah, aku ni masih newbie. Thanks to you all sebab dapat baca entri ni dengan penuh khusyuk. hehe. Wassalam

Comments

comments

Comments

  1. says

    A Francesco…E’ vero, non ci sono valori condivisi …Bisogna lavorare affinchè si sviluppi una morale condivisa…Mi pare che su molti temi, comunque, si iniziano a vedere dei buoni frutti (tipo il rispetto della sacralità della vita umana)…In ogni caso, i cristiani non possono subire i valori dagli altri…ma devono proporre valori…Voglio dire: saremo pure una minoranza, ma dobbiamo essere una minoranza che conta, non schiava di altre ideologie…

  2. says

    Da er du godt i gang med den travle dagen… hÃ¥per du kommer i mÃ¥l, og lykke til med talen i bryllupet! :) Herlig bilde av gulljenta, ser ut som hun er lykkelig uvitende om at huset er rasert :DKlem, Kristin

  3. says

    giovanna oro scrive:mi lasciano senza fiato questi avvenimenti cosi crudeli ,lo sgomento che mi assale è pensare che questi infami non pagheranno mai ,

  4. says

    Leaving aside the fact that those were all legally registered guns that Gill used.The gun registry did f**k-all in this case, apart from diverting resources from places that might actually have made some difference in preventing other crimes.

  5. says

    Congratulation, Dariya! You two look so much beautiful on the wedding cake cutting picture. I wish you guys all the happiness in this world; happy married life!

  6. says

    It happens to be a great and also handy item of info. I’m happy that you just embraced10000 this specific helpful tips along with us. Remember to continue to be all of us knowledgeable like that. Appreciation for giving.

  7. says

    Yes…When they second guess our actions during a shooting…We have a fraction of a second to make a decision and then they have weeks and weeks to decide if you made the right one. I remember here in Houston they took a newsman and put him through a shoot/dont shoot practical scenario and he shot a whole bunch of innocent bystanders….Now he wasnt even in an actual threatening situation and he screwed up….Think how it would be if you knew you could actually get killed and your adrenalin is pumping….

  8. says

    Creo que para lo que menos se usa el winrar es para comprimir películas, pero bueno…Deberías hacerle caso a la ministra, desde que oí sus sabias palabras he cancelado la línea de Telecable y ahora me sobra con un modem de 56k. Total, para enviar 4 mails me vale de sobra. Esos pitidos por la mañana son lo mejor xD

  9. says

    moi aussi j'aime énormément le curry. Jusqu'à présent je cuisinais peu le filet mignon car j'avais tendance à le cuire trop; mais je me suis réconciliée avec cette viande depuis vendredi du coup ta recette a attiré mon oeil.

  10. says

    This is the punish Unternehmercoach Marie-Luise Berrang bekämpft den inneren Schweinehund | Marie-Luise Berrang – Unternehmercoaching diary for anyone who wants to essay out out virtually this issue. You note so such its almost debilitating to discourse with you (not that I rattling would want…HaHa). You definitely put a new whirl on a message thats been engrossed virtually for life. Prissy stuff, but uppercase!

  11. says

    Cool sleeping while having a haircut! You are a lucky momma! I wished my little boy would sleep too while having a haircut instead of crying and screaming!´s last post [type] ..

  12. says

    Review of Absolute Bird Feederout of 5 starsThis is a great feeder that absolutely keeps the Grackels and Starlings off….my main reason for the purchase.It has a large seed bin, and an adjustable feeder platform that can be readjusted after the bad birds leave. Great product. I use mine in conjunction with a squirrel baffle and have it on a pole, no squirrels and no grackels, can bird feeding get any better?

  13. says

    August 8, 2012 Blogging is a way to share your local business content daily,weekly, or on whatever schedule you choose. With these tips,you’ll better understand what it is visitors expect when visitingyour blog as well as some tips on what to do to i.

  14. says

    Go to the rptools.net forum for this question. Post it in the MapTool section and give more details like what build of MapTool you are using, what you have on the map, maybe some specs of your computer, and attaching the campaign file might be helpful as well. They usually respond very quickly and have more tech available over there.Brad

  15. says

    In Hong Kong are there any English newspapers where you can post FREE or cheap classified ads?Are there any English newspapers in Hong Kong where you can post classified ads for FREE or low price?I know South China Morning Post is a very popular English newspaper in Hong Kong, but the classified ads are quite expensive, especially if you are trying to advertise your business’s products or services.

  16. says

    bandmates during the time we were preparing for the first Sheffield gig in 2006 when she swung by this neck of the woods. The arena was filled with teenage girls/young women, we can attest to that. So, when I arrived to

  17. says

    Avant de critiquer Alain Miller, n’oubliez pas que s’il part, ce n’est parce qu’il a démérité – il a hérité le pluspart des difficultés de son prédécessuers et est unanimement reconnu comme un bon gestionnaire – mais parce que les français ont demandé sa tête dans les négociations…

  18. says

    永远没话说2012 年 10 月 10 日游戏渠道:91版幻想精灵区服:水晶矿洞账号:newsanecore1ID号:62011角色名:JACK JONES1:建议开放双防装备系统,探索能探索出神奇之鳞之类的装备,后期全部是特攻跟普攻结合的NPC宠,从开了51级宠装起,也跟以前一样,要么普防,要么特防,建议出双防装。2:NPC属性加强宠物属性加强,更加体现出星级跟等级压制的明显,是否考虑适当调整NPC的难度?3:建议修改或者推出平民化的宠物(六围稍微好点的),如冷门的人形、不定、虫、草等属性蛋组的宝宝,目前流派基本就那么几个,这样做可以使游戏多元化,不是龙玩家一杆子打死一船人的格局。如果非RMB也能与RMB抗衡,刺激他们,还能刺激消费呢。4:增加起源之卵、宝箱、转生珠等道具的获得途径,可以通过环链任务(环链任务,可以是100环一组,中间再细分10环一小组,每环获得经验、活力、特训或者是金币等等,100环给予宝箱、转生珠、起源之卵等奖励,环任务可以是要求给予普通宠装、强化水晶、特训、特殊性格等级的宝宝,或者是金冠,银冠宝宝等)。5:增加钻石任务,同4点,可以是提交什么东西换取一定的钻石,或者似乎金币购买,或者只每日活动之类的。让更多非RMB的玩家有兴致继续玩,毕竟现在可以说不花钻石,后期没法完,花了钻石也不一定能玩的好,而这样做,第一,可以让跟多非RMB的玩家获得少量钻石,利用钻石可以发挥他们的智慧,做很多事情,也可以刺激RMB玩家,让他们有威胁感。这样是否他们就会更多投入去买钻石呢(这个叫不服输)好了,就提这么多!望采纳(我的是91的,刚复制前面的格式复制错了,重发一次)

  19. says

    I am the opposite of you.. I prefer to go to the stores when they are empty. I like to get in.. get what I need.. and get out. We always do our trips to the stores early.. and Costco.. never on a weekend! haha

  20. says

    Honestly, I don’t really like the idea of a rating system for mixtapes. Everyone’s music taste is different, so just because I don’t like some of the songs/artist on someone’s mixtape, doesn’t mean the tape is bad or sucks, it’s just not for me. We can already leave comments and people can be assholes there, do we really need a rating system too?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *