Link Untuk Submit Url Blog Ke Search Engine

submit-website-to-search-engine-aizuddin

Sudahkah korang menghantar atau submit url blog korang ke dalam enjin carian? Yang paling popular google, yahoo dan bing. Kalau belum, macam mana enjin carian nak tau korang punya link blog kan? Kalau tau pun mesti lambat dari biasa. hehe.

Kalau korang dah hantar, baru lah enjin carian ni senang nak kesan atau detect blog isi kandungan korang. Melalui keyword yang orang masukkan di kotak searchย  je nanti, dah boleh kesan keyword-keyword yang korang guna dalam entri-entri blog.

Sebenarnya, ini first step bila korang dah create blog atau pun baru tukar domain ke dot com. Cara ni sangat penting bagi nak mudahkan enjin-enjin carian ni crawl atau skodeng blog korang. Kalau belum hantar, boleh hantarkan kat sini. Free je jangan risau. ๐Ÿ˜‰

Ni yang paling popular, wajib submit ni.

Kalau rajin, submitlah ke semua enjin carian yang ada ni.

aizuddin : Kalau dapat trafik dari search engine lah baru best. Tak payah promote dan buat blogwalking tak tentu pasal pun ada visitor yang datang. Sebab tu lah kena buat entri yang best dan hot. Ayat pun kena lah ayat bahasa melayu yang tulen. Bukan bahasa rojak atau bahasa rempit. Selamat menghantar!

Nota : Ada banyak lagi sebenarnya, tapi ni je lah yang aku tau. Kalau tau selain daripada yang disenaraikan, jangan segan-segan nak share nanti. ๐Ÿ˜‰

Comments

comments

Comments

    • says

      rasanya sama je cara dia..submit kat link-link yang dah bagi kat atas ni..dia memang lambat sikit nak detect..nanti lama-lama orang search..dia dah boleh keluar dah

  1. says

    yup..buat blogger baru ke lama ke memang langkah mula2 mesti submit ke search engine dulu..kemudian submit ke directory..cepat ke lambat search engine nak index tu diorang punya pasal..janji kita kena submit..kalau xsubmit mcm mana diorang nak tau..

    aku pun ada buat entri pasal ni..ada banyak lagi search engine boleh kita submit..pilih yang page rank tinggi..boleh tengok kat blog aku ni kalau berminat.

    http://www.zuarxpdc.com/2010/03/cara-submit-blog-ke-search-engine.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *