Kelebihan Google Plus Berbanding Facebook

google plus aizuddin com

Ada orang tanya saya,
apa kegunaan google plus?

Maaf kalau lambat update,
ada masa je saya sempat menaip kejap. πŸ˜€

Kalau nak explain cara yang mudah
mengikut pemahaman dan pembacaan saya,
lebih senang kalau saya buat dalam bentuk yang spesifik.

Kenapa saya bandingkan google plus dan facebook?

Sebab :
+ kebanyakan orang dah tau apa itu facebook
+ kebanyakan orang ada akaun facebook
+ kebanyakan orang banyak menghabiskan masa di facebook
+ kebanyakan orang at least buka facebook sekali sehari dan tak logout-logout *Ye ke? πŸ˜›

Takde la, sebenarnya nak mudahkan je.
Google plus tu lebih kurang macam facebook, friendster, myspace.
Salah satu social media tapi under google :)

Ok, apa kelebihan google plus berbanding facebook?

Saya highlightkan beberapa yang penting & menarik
mengikut pembacaan dan pemahaman saya la ya.
.
.

1. Google Plus – Do follow , Facebook – No follow

+ Google plus under google, jadi dia ada mesti link dengan search engine google.
+ Dalam konteks seo (search engine optimization, enjin carian google khususnya)
+ Google plus bersifat do follow manakala facebook no follow

Apa itu do follow & no follow?

dofollow –Β Tells the search engines robots to follow any links on the page at all.
nofollow –Β Tells the search engines robots to not follow any links on the page at all.

.

Faham ke?

Ok macam ni,

perasan tak bila kita update status di facebook,
tapi bila kita nak cari status yang kita update tu di enjin carian google..

tak jumpa pun link-link yang kita update di facebook tu muncul
di enjin carian google.

Tapi kalau google plus,
apa yang diupdate di wall kita
akan diindeks oleh enjin carian google.

.

Lihat gambar di bawah untuk pencerahan :

Ni contoh bila kita buat carian di google..

google plus aizuddin com aman seo

Bila kita klik, akan keluar di google plus πŸ˜€

google plus aizuddin com aman seo wall

 

Dari segi bisnes, kelebihan bagi yang ada blog/laman web.
Postkan link blog/laman web anda di google plus
untuk menambah backlink jenis do follow.

Boleh bagi kelebihan untuk
seo optimize blog/laman web anda

.
.
2. Google Plus ada google hangout (group video call)

Facebook ada jugak video call tapi one on one
(walaupun saya tak pernah cuba lagi πŸ˜€ )

Tetapi google plus ada google hangout
boleh buat video call sehingga 10 orang

Lebih detail mengenai : hangout

google plus aizuddin com webcam

*Boleh abaikan gambar. Haha

Lagi satu, hangout (video call) dari google plus
ada banyak function.

Boleh buat remote desktop, share file dan banyak lagi

Dari segi bisnes, memang sesuai gunakan google plus
sebagai salah satu alat komunikasi
yang lebih berkesan dan menarik πŸ˜€

Setakat ni ada 2 ni je yang menarik perhatian.
Lain-lain belum habis explore.

Nak guna google plus pun
orang tak ramai lagi.

Nak setting page semua pun masih blur2 πŸ˜€

Siapa yang ada google plus?
Boleh follow saya di sini : google plus aizuddin

.
Ni dari pandangan dan case study saya sendiri.
Apa pendapat anda?

Comments

comments

Comments

  1. says

    Setuju dengan en aizuddin yang google+ bagus untuk bisnes. Saya pun baru sedar yang apa kita update kat google+ (walaupun tak share link blog), akan appear kat google search..
    tq atas sharing ni.. (^_^)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *